středa 12. listopadu 2008

Bouráme, bouráme?


Legenda polského brutalismu, katovické hlavní nádraží, je zřejmě odsouzeno k zániku. Polské dráhy se jej rozhodly zlikvidovat a na jeho místě postavit něco "modernějšího". Proti zbourání protestují architekti z celého světa, profesní organizace polských architektů, památkáři i mezinárodní organizace pro ochranu kulturního dědictví Europa Nostra.

Katovické nádraží je dílem geniálního polského architekta a konstruktéra Wacława Zalewského a skupiny architektů zvaných "varšavští tygři". Většina z jejich přelomových děl je přestavěna k nepoznání nebo zcela zlikvidována, příkladem je první poválečná varšavská samoobsluha západního stylu, Supersam. Byla zbourána před necelým rokem.

Projekt katovického nádraží vznikl již v roce 1959, realizován byl teprve v letech 1966-1972. Jeho kalichová konstrukce ze surového betonu byla první tohoto typu na světě. Více informací najdete zde.

Aby toho nebylo málo, chystá se také likvidace obří skulptury Železné varhany vynikajícího polského avantgardního umělce Władysława Hasiora. Hasior jako jeden z prvních přinesl do Polska v 50. a 60. letech informel, happening, op-art, pop-art, kinetické umění či land-art. Jeho díla se nacházejí snad ve všech významných světových sbírkách poválečného umění. (Více o umělci zde).

Železné varhany se nacházejí v polských Tatrách a jsou rozeznívány pomocí větru. Ačkoli je jejich poselství univerzální, budou zřejmě zlikvidovány na základě nového polského zákona o odstranění pomníků totalitních režimů. Pomník měl totiž při svém odhalení v roce 1966 nápis "Věrným synům Vlasti, padlým na Podhalí v boji za nastolení vlády lidu". (foto Kaliope)

...a na olomouckém orloji se stále skvějí červené pásky s daty narození Stalina a Lenina...

4 komentáře:

  1. http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,77367,5842440,PKP_finalizuja_wybor_inwestora_dla_obszaru_katowickiego.html

    OdpovědětVymazat
  2. można też przeczytać o planach wicewojewody śląskiego
    http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,68888,5863715,Wpisze_katowicki_dworzec_na_liste_zabytkow_.html

    OdpovědětVymazat
  3. Cała Polska broni katowickiego dworca:
    http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,73757,5843676,Cala_Polska_broni_katowickiego_dworca.html
    Ale też glosy sprzeciwu na forum.

    OdpovědětVymazat
  4. Petice na zapsání v evropském měřítku vyjimečné "brutalistické haly"
    železničního nádraží v Katovicích na seznam památkově chráněných objektů
    Polské republiky. Podpořte případně svým podpisem iniciativu polských kolegů za dobrou a společensky prospěšnou věc. http://www.petycje.pl/petycja/6044/petycja_o_wpisanie_brutalistycznej_hali..._dworca_kolejowego_w_katowicach_do_rejestru_zabytkow.htm

    OdpovědětVymazat