čtvrtek 15. ledna 2009

Corbu a Kunio v Uenu

Jediným architektonickým dílem Le Corbusiera na západní polokouli je Muzeum západního umění (National Museum of Western Art) v parku Ueno v Tokiu. Jako akt poválečného japonsko-francouzského přátelství jej v roce 1957 navrhl pro umístění sbírek západního umění.

Le Corbusierův návrh rozpracovali a v roce 1959 realizovali jeho tři japonští žáci Kunio Maekawa, Junzo Sakakura a Takamasa Yoshizaka. Podle návrhu Maekawy bylo také muzeum v roce 1979 rozšířeno. Více o muzeu ZDE a ZDE.

Naproti velkorysé Le Corbusierově stavbě stojí neméně impozantní Tokijská koncertní hala (Tokyo Metropolitan Festival Hall) od zmíněného Le Corbusierova žáka Kunia Maekawy z let 1957-1961.

Architekt Maekawa pracoval na obou projektech přibližně ve stejný čas a sám prosadil umístění koncertní haly na nepříliš vhodný pozemek (přes ulici se nachází rozsáhlá stanice podzemky) přímo naproti vznikajícímu Muzeu západního umění.

Jeho projekt nezapře corbusierovský rukopis, v detailu je však mnohem zdobnější. Interiéry jsou pojaty nesmírně velkoryse, základními barvami jsou zde zlatá, rudá a modrá v kombinaci s šedí betonu.

Foyer před hlavní koncertní síní má strop připomínající noční oblohu, samotný vstup do síně připomíná hrobky egyptských vládců.

Vstupní hala s plastickým zlatým pásem nad pokladnami. Vpravo intimní prostor šaten s keramickou geometrickou podlahou.

Obě uenské betonové stavby jsou pietně udržovány a opečovávány, takže se i po padesáti letech můžeme kochat jejich brutalistní krásou.

Koncertní hala byla otevřena v roce 1961 slavnostním koncertem Newyorské filharmonie pod vedením Leonarda Bernsteina.
Stala se nejslavnějším dílem architekta Kunia Maekawy (1905-1986).

Žádné komentáře:

Okomentovat