pátek 27. února 2009

Vítkovické nádraží podle pana Křiklavy

"K největším veřejným stavbám, v nichž se bruselský styl uplatnil, patří železniční nádraží. V roce 1963 navrhl architekt Josef Danda (1906-1999) výpravnu nádraží Ostrava-Vítkovice."

"Realizace se počítá k nejlepším příkladům bruselského stylu v české architektuře."

"Danda společně s výtvarníky vytvořil jednotné dílo, spojující prvky „bruselu“ – keramické obklady, skleněné mozaiky, vlnitý plech, skleněné fasády, umělé hmoty do souzvuku ojedinělého výrazu, odlehčené hmoty z ocelové konstrukce s pilovitým motivem podpor v hlavním průčelí, uvnitř s velkou halou, s nápaditým uplatněním abstraktních reliéfů vypalovaných do drátoskla od Benjamina Hejlka a Františka Buranta, skleněné věže s hodinami od Vladimíra Kopeckého či tvarově a materiálově pozoruhodných podhledů a dlažeb."

Celý citovaný text Martina Strakoše o bruselském stylu v Ostravě najdete ZDE. Publikaci Karla Hájka o významném architektu nejen nádražních budov Josefu Dandovi najdete třeba na Earch.cz. Další fotografie nádraží Ostrava-Vítkovice najdete na OstravaBlog.cz.

Fotografie laskavě poskytl pan Eda Křiklava. Vřelé díky!

1 komentář:

  1. Vítkovické vlakové nádraží není kulturní památkou, odkaz zde: http://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/vitkovice_nadrazi20110607.html

    OdpovědětVymazat