neděle 6. prosince 2009

Wrocławský Manhattan

Komplex šesti obytných věžových domů na Grunwaldském náměstí v polské Wrocławi navrhla v roce 1967 architektka Jadwiga Grabowska-Hawrylak. Návrh konzultovala s legendárním tvůrcem varšavského Supersamu, architektem Jerzym Hryniewieckým.

Šest patnáctipatrových domů s robotickými rysy je na úrovni parteru propojeno promenádou s pavilony pro obchod a služby. Ve své době měli obyvatelé tohoto minisídliště veškeré služby v dosahu 100 metrů.

Plastická fasáda z prefabrikovaných (dle původního návrhu sněhobílých) betonových dílců je hravou obdobou západoevropské či japonské brutalistní architektury. Vzniklé lodžie měly být uvnitř obloženy dřevem a vybaveny vestavěnými květináči na rostliny. Nakonec byly částečně obloženy cihelnými dlaždicemi.

Komplex vybudovaný v letech 1967-1975 byl původně určen pro dojíždějící akademické pracovníky wrocławských vysokých škol. Tomu byla uzpůsobena i velmi malá metráž jednotlivých bytů-apartmánů. Nakonec byly však byty rozšířeny pro potřeby dlouhodobého bydlení.

Historické fotografie wrocławského Manhattanu najdete ZDE.
Další wrocławské stavby z let 1945-1989 najdete ZDE.

Bohužel i těmto unikátním věžákům hrozí v nejbližší době zásadní devastace - zateplení fasád minerální vlnou...

Žádné komentáře:

Okomentovat