pondělí 6. února 2012

Tisíc a jedna káva

Kávový servis Vladimíra Tichého z roku 1958 je kuriosum mezi bruselským designem.
Podivná kombinace Aladinovy lampy z arabských pohádek, středomořské karafy na víno a dřevorubeckého krajáče na mléko nemá v československém designu obdoby. To vše dekorováno obilnými klasy.
První realizovaný servis tehdy dvaatřicetiletého výtvarníka a absolventa ateliéru prof. Eckerta byl vystaven na EXPU 58 v Bruselu a dokonce odměněn zlatou medailí.
V porcelánce Thun se vyráběl ještě několik let poté, co jeho pozapomenutý autor Vladimír Tichý emigroval do Austrálie.
Nebo do Arábie?
Soubor na černou kávu, návrh Vladimír Tichý, 1958, Karlovarský porcelán, n. p., závod Klášterec (Thun).

6 komentářů:

  1. dobry den. chcel by som sa opytat, kam by som vam mohol poslat fotografie moka servisu, ktory vlastnim a neviem nic blizsie o tom, kto a kedy ho navrhol. mozno by ste mi vedeli pomoct. vyrobila ho porcelanka Thun, podla dizajnu ho zaradujem do 60. rokov. dakujem za odpoved.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    vlastním tento servis, ale chybí mi u něho hrničky s podšálky (jinak vše ostatní mám). Nevíte jestli u tohoto servisu byl jen jeden šálek a podšálek nebo klasicky 6 x šálek a podšálek? Děkuji za odpověď. Michal

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    i tento servis má klasických 6x ša-po, navíc k němu jsou i dezertní talířky, což není moc obvyklé.

    OdpovědětVymazat
  4. hmmm, zajímavé :) mám tu konvičku, karafu, cukřenku a jeden "dezertní" talířek :) kdyby měl někdo další části, které mi chybí, tak bych možná koupil. V jiném případě bych někomu přenechal tu svou, pokud by měl zájem. kdyžtak můj mail: hdolce@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, s Tichým měl spolupracovat výtvarník a designér František Brant, především okolo Expa 58. nemohu však najít žádné informace o něm. Je vám toto jméno povědomé?

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, mám servis, ale chybí mi dezertní talířky. Neprodá nebo nedaruje někdo? Děkuji

    OdpovědětVymazat