čtvrtek 21. března 2013

Dekorační kachle


Dekorační kachle z šamotové masy se zataveným sklem. Jejich tvorbě se manželé Bansetovi věnovali intenzivně v letech 1962-1965. Výroba probíhala v dílně v Hrdějovicích, spadajících pod Jihotvar Bechyně. Prodávaly se v Krásné jizbě.

V té době získal Slavoj Banset jedno ze svých nejvýznamnějších ocenění - Zlatou medaili prezidenta Italské republiky na výstavě ve Faenze, městě, které dalo jméno fajánsi. Banset tam vystavil soubor kameninových nádob.

"Nádoby byly vytáčené z jihočeské hlíny, probarvené mědí, se střídmým vytlačovaným dekorem, který se zdá být vzdálenou reminiscencí prehistorické keramiky. Jednoduchost tvaru a krásný režný materiál příjemné barevnosti zřejmě způsobily jeho vítězství. Přispěla k němu i určitá shoda příznivých okolností: Slavoj Banset správně vystihl atmosféru soudobé mentality, nasycené dokonalými glazurami, která uvítala kultivovanou prostotu režného tvrdého střepu, tvarovaného na hrnčířském kruhu."

Milena Bansetová, 1964
Slavoj Banset, 1963
Slavoj Banset, 1962
Slavoj Banset, 1963
Slavoj Banset, 1963
Milena Bansetová, 1964

Slavoj Banset

Milena Bansetová

Repro z časopisu Domov 2/1965, s. 44-49. Foto Helena Pospíšilová.

1 komentář:

  1. omyl, Jihotvar neměl sídlo v Bechyni, ale ve Veselí nad Lužnicí, byla to Legiostavba, která zastřešila upadjící jihočeské keramické dílny např. Hrdějovice, Klikov, Jarošov nad Nežárkou i dílnu v Bechyni-Zářečí a další a vznikl Jihotvar,
    kde od konce 50.let se začal podporovat keramický průmysl a bruselský styl...Bansetovi jezdili do Hrdějovic, protože jim zrušili továrnu v Jílovém, které spadalo pod Spojker - Ditmar - Urbach Teplice

    OdpovědětVymazat