pondělí 1. dubna 2013

Bělninová elegance


Kávový servis z bělniny s průsvitnou glazurou, vyrobený někdy v 60. letech ve Znojmě, má zatím neznámého autora. Jde o soubor v kontextu tehdejší produkce výjimečný, ať už jde o abstraktní, proškrabávaný dekor, nebo radikálně plochá víčka konvice a cukřenky. Nic praktického, ale nutno říct, že v československé produkci nemá obdoby. Snad inspirace polskou produkcí?

Servisy z produkce SPOJKER jsou stále ještě velkou neznámou, ať už jde o produkci Znojemskou, či Teplickou. Pro Teplice pracoval Slavoj Banset, Milan Chlíbec pro ně navrhl úspěšné servisy Diadem a Leona, existují však ještě nejméně tři spojkerovské servisy bruselského tvarosloví, o jejichž autorství se nic neví.


Kávový servis, vyrobil SPOJKER, n.p., závod Znojmo, Československo, 60. léta.


2 komentáře:

  1. Naprosto úžasné. Zjistěte autora, protože tohle je lepší než to co vzniko v porcelánu. Marie Rychlíková, Děvana Mírová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, tuto soupravu vlastním a právě jsem ji nabídla k prodeji do bazaru...divila jsem se, když si šálek který jsem ze servisu přinesla jen na ukázku paní hned zabavila, asi abych se musila se soupravou dostavit. Bohužel všichni (4) příbuzní kteřív Ditmarce dělali a autora zřejmě znali, již nežijí....zkusím se poptat potomků.
      Údajně má servis název ZORA.

      Vymazat