středa 25. prosince 2013

Léčiva na neduhy


Znárodněním farmaceutického průmyslu vznikly po 2. světové válce na Slovensku centrální Lučobné a farmaceutické závody, národný podnik. Od 1. ledna 1950 z nich byla vydělena samostatná jednotka se sídlem v Hlohovci, SLOVAKOFARMA, n.p.

Podnik při znárodnění převzal i prvorepublikové názvy a receptury léčivých preparátů včetně způsobu jejich propagace a prodeje. V reklamních letácích léčiv se projevuje škála výtvarných proudů 40. let - od avantgardní koláže, přes surrealismus a art-brut, až po náznaky budoucího bruselu. Všechny však mají téhož autora, zatím neznámého výtvarníka se signaturou "V".


Dva syrupy na základně SYRUPUS THYMI - BROTHYN a ATUSSIM: Každý ze syrupů obsahuje složky, které ve svém koncovém působení se navzájem doplňují a podporují. Dík této synergii dosahuje se rychlého a dlouhodobého účinku s téměř okamžitým ztišením kašle, zlepšeným odhleňováním a uvolněným dýcháním.


NICOFER - k výstavbě krevního barviva a regeneraci krve za současného vlivu vitaminů C a PP. Nicofer obsahuje dvojmocné železo, které samo o sobě jako katalysator dýchacích pochodů je hlavním činitelem v léčbě téměř všech forem anaemie.


K úpravě porušeného zažívání doporučujeme zvláště CALSIL cum BELLADONNA.


Poruchy činnosti srdce zaujímají v dnešní době vysoké procento z běžných onemocnění. Nezapomeňte proto: DIUPHILLIN - diureticum, cardiotonicum s účinkem vazodilatačním a diuretickým.


DINYL - antidolorosum s čistým analgetickým účinkem barbiturátů. Indikace: bolesti hlavy, zubů, pooperační bolesti, rheumatické bolesti, při menstruačních potížích, při kocovině po roentgenu a pod.


SANEPIL - velmi účinný lék mezi antiepileptiky. Při podávání nevystoupí hypnotický efekt, vyskytující se při používání barbiturátů.


Proti průjmům a střevním katarům CERASIL. Preparát založený na vlivu ceratonia siliqua (svatojánského chleba) na činnost zažívací roury. Vedle ceratonia siliqua obsahuje toto dieteticum menší podíl zvláštním způsobem připraveného a sušeného daucus carota (karotky).


VINIVA - polyvitaminicum. Indikace: Hypovitaminosa při infekčních chorobách, horečnatých stavech, rekonvalescenci a hypermesis gravidarum (nadměrném zvracení těhotných). NIFERRUBIN - při anaemii a poruchách metabolismu.


LIVIKLIMAN - sedativum a regulans klimakterických poruch.


CHEMOVAGIN - k úspěšné therapii fluorů.


Kombinace sulfanilamidů a antivirů jest obsažena v CHEMOVIRU pulvis - zásyp na záněty kůže, furunkle, karbunkle, impetigo, flegmona, erysipel, dekubita, ulcus molle, popáleniny a omrzliny.


V době zvýšeného nebezpečí nachlazení osvědčuje se jako účinné profylaktikum EUFOCAL. Několikráte během dne rozpouštěti v ústech pomalu jednu tabletku. Mast NASOPHEDRIN - při nachlazení každé dvě hodiny vetříti sloupeček mastě do nosní dutiny.


Antitussicum z řady opiátů MULTACODIN - Dihydrocodeinon patřící mezi opiáty řadí se ve svém účinku fysiologickém a farmakodynamickém mezi morfin a codein. Působí přímo na centrum kašle, které bezpečně blokuje a tím i v nejurputnějších případech tlumí kašel a mírní bolesti.


Už běžíte do lékárny?


Reklamní letáky léčiv, signatura "V", Československo, 40. - 50. léta.

2 komentáře:

  1. To jsou hotová umělecká díla! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pan V byl trošku výše se zdá. Krásne to skrz něj svítí. 🙂

    OdpovědětVymazat