neděle 13. července 2014

Sídliště a paneláky


Nastala doba přehodnocování a zhodnocování našeho vztahu k panelovým sídlištím. Mapují a zachraňují se sídlištní výtvarné prvky, brněnská Lesná pomalu spěje k památkové ochraně, diskutuje se o barevnosti a vhodnosti zateplování, zkoumá se urbanismus sídlišť. V odborných kruzích se pracuje ostošest, a tak si připomeňme tři aktuální projekty, které si zaslouží pozornost:

V květnu vyšla kniha Lucie Zadražilové Panelová sídliště v Československu 1953-1989. Když se utopie stane skutečností. Graficky tuto publikaci zpracoval Štěpán Malovec, grafický designér roku 2013. Můžete si ji pořídit v knihkupectví Uměleckoprůmyslového muzea v Praze za velmi příznivou cenu 250,- Kč.

S knihou Lucie Zadražilové souvisí i projekt Paneláci, který má za cíl mapovat vybraná sídliště v rámci celé České republiky a přispívat k poznání a ochraně těch nejhodnotnějších z nich. Projekt má široký záběr i tvůrčí tým. V příštích letech se můžeme těšit nejen na tři publikace (výše uvedená kniha je první z nich), ale také regionální výstavy ve třinácti krajských městech a závěrečnou velkou výstavu v roce 2017. Těšme se!

Třetí projekt sice také teprve probíhá, ale výsledná publikace snad vyjde v nejbližších měsících. Ladislav Zikmund-Lender totiž připravuje monografii o pražském experimentálním sídlišti Invalidovna.

Abych přispěl i já troškou do mlýna, vybral jsem ze svého archivu dobové pohlednice několika českých, moravských a slezských sídlišť. Výběr je náhodný, prostě mě zrovna tyto snímky něčím zaujaly.

Olomouc

 Praha - Novodvorská

Mladá Boleslav

 Pardubice - Polabiny

 Ostrava-Zábřeh - Jižní město

 Karviná 4 - Třída Kosmonautů

 Most - Gottwaldova třída

 Brno-Lesná

 Kolín

 Mladá Boleslav

3 komentáře:

  1. Z kterého roku je prosím fotka sídliště v Kolíně? Případně existují nějaké další fotky? Děkuji. Paseka

    OdpovědětVymazat
  2. Z kterého roku je prosím ta fotka olomouckého sídliště?

    OdpovědětVymazat