úterý 4. srpna 2015

Kosmické vozidlo


Dětská hračka Kosmické vozidlo, IGLA n.p., závod 02, Trhové Sviny, rok výroby 1967.

Jedna z nejpovedenějších hraček československé výroby. Fungovala na plochou baterii, spouštěla se zasunutím radarové antény do kokpitu. Hračka byla naprogramována tak, aby se postupně střídaly různé fáze:

"Po chvilce jízdy se vozidlo zastaví, neboť zachytilo signál. Na obrazovce přecházejí barevné světelné signály a vozidlo samo vysílá zvukový signál (ťukání). Po další chvilce ustanou signály, vozidlo se znovu rozjede. Tyto úkony se opakují. Natáčení antény lokátoru je po celou dobu zapnutí hračky. Při narážení na překážku vozidlo samo mění směr jízdy."

"Je to tedy vozidlo budoucnosti, které bude napájeno sluneční energií, což u naší hračky představuje sluneční baterie na zadní části vrchního dílu vozidla. Pro průzkumnou činnost má vozidlo oválný tvar a jeho prolamované boky představují zařízení pro průzkum celého okolního terénu. Kryt kabiny astronautů je snímatelný a též obě figurky, představující astronauty v ochranném oděvu, jsou vyjímatelné. Před astronauty je řídící deska s přístroji a obrazovkou."

Už se nemůžu dočkat, až si seženu plochou baterii a zjistím, zda vozidlo stále funguje.












2 komentáře: