pátek 20. ledna 2017

Ivana z druhé vlny


Přelom 60. a 70. let přinesl u porcelánových servisů sekundární vlnu zaujetí bruselskou estetikou. Přestože už byly na trhu mnohem modernější servisy a do produkce se pomalu, ale jistě vkrádala postmoderna, stále ještě se vyráběly i "bestsellery" první půlky 60. let, jako byla Ježkova Elka, Praha Marie Rychlíkové a dnes prezentovaná Němečkova Ivana z produkce porcelánky v Horním Slavkově.

Všechny dostaly svěží a docela zdařilý facelift v podobě obtisků s jemnými florálními motivy. Bezpochyby v tom odehrála svou roli snaha konkurovat výrobkům německých porcelánek, u nichž byly květinové motivy běžné.

Elku s tulipány jsem tu představil před čtyřmi lety, ještě dříve to byla Tosca s růžemi, nyní je tedy řada na Ivanu s poněkud abstraktněji pojatou květenou. V nejbližší době se můžete těšit také na Prahu s podivnými bodláko-proso-amaranthovými stébly.

Na fotkách to není úplně patrné, ale povšimněte si zajímavého podglazurního značení objemu u konvice (1,25 litru) a mléčenky (0,40 l). Číslo 1981 není datace, ale číslo modelu / vzoru / modeléra.


Žádné komentáře:

Okomentovat