neděle 8. října 2017

Ohlédnutí za výstavou ve Varšavě


Minulý víkend skončila ve Varšavě výstava Czechosłowacki dizajn od Expo 1958 do inwazji 1968, kterou uspořádal tamní Dom spotkań z historią (Dům pro setkávání s historií), městská příspěvková organizace zaměřená na vzdělávání v oblasti historie prostřednictvím výstav, přednášek, naučných procházek a odborných publikací.

Tato instituce si přála uspořádat výstavu československého "bruselu", jako se konaly už dříve na více místech nejen v Polsku, tentokrát však s větším důrazem na společenský, kulturní a politický kontext československých 60. let. Velkou překážkou byly poměrně malé výstavní prostory rozčleněné na řadu malých pokojíčků, jež neumožňovaly vystavení většího počtu nábytku a trojrozměrných exponátů.

S výzvou si - dle mého názoru parádně - poradilo polské designérské studio Elipsy, když navrhlo celou výstavu umístit na jednu 75 metrů dlouhou polici, procházející postupně všemi výstavními prostory. Na ni se nastěhovaly texty (rozsáhlejší než obvykle), dobové originály i reprodukce, střídané drobnějšími exponáty.

Jsem moc rád, že jsem se na téhle výstavě mohl kurátorsky podílet. Protože byl výběr exponátů ponechán v podstatě na mně, nahradil jsem dosud protěžovaný porcelán, sklo a nábytek (prostě se sem až na výjimky nevešly) jinými zajímavými exponáty, jako byly papírové šaty z Vigony Svitavy, umělohmotné talíře s abstraktními vzory z Plastimatu, první vydání Hrabala a Kundery, propagační materiály exportních výrobků nebo třeba originální alba tria Golden Kids. Výstavní premiéru si odbyly také karlovarské obří číše, originální diplom Grand Prix z Expo 58 pro Československou akademii věd, ale třeba i drobná etiketa od Kofoly.

Výstava byla přístupná od konce června do začátku října 2017 přímo v centru Varšavy, pár metrů od Královské cesty.


1 komentář: