pondělí 16. července 2018

Neony v Porýní


Průmyslová oblast Severního Porýní je pro nás poměrně neznámou oblastí bohatého západního Německa, kde by málokdo ještě dnes hledal nějaké staré neony. Paradoxně je jich tady daleko více než u nás a protože jim nechyběla dlouhodobá údržba, naprostá většina z nich slouží dodnes. A vznikají také nové. 

Člověk si na příkladu neonů uvědomí, jak důležitý tady byl poválečný demokratický vývoj, projevující se třeba v rozmachu soukromého podnikání, ale taky v absenci zásadních politických zvratů. Likvidace známek "starých režimů" tady v ulicích proběhla naposledy ve 40. a 50. letech, od té doby se jen pozvolna modernizuje. Kontinuita vývoje se v Porýní projevuje už v tom, že zdejší tradiční pivnice a restaurace používají stále neonové nápisy z 60. let, nota bene typograficky stylizované do historického gotického švabachu, a nemají potřebu osvědčenou vizuální identitu měnit.

Zvu vás tedy na procházku čtyřmi městy Severního Porýní: Düsseldorfem, Duisburgem, Wuppertalem a Kolínem nad Rýnem. Neony jsou tematicky rozděleny do několika skupin; tou první jsou lékárny a oční optiky:


Následuje několik hotelů:


Kavárny, cukrárny, pivnice, restaurace:


Dokonce jeden zábavní podnik:


Prodejny a služby:


Světelné reklamy:


A na závěr kuriozita, neonem podsvětlený název ulice:

Žádné komentáře:

Okomentovat