neděle 12. srpna 2018

Vesmírná monstra


Vždycky mě fascinovala vesmírná vozidla, rakety a lunochody, zvláště pokud jsou plechové a na klíček.

Jako jedny z mála dobových hraček totiž nejsou jen zmenšenými modely inventáře skutečného světa (jako panenky, plyšáci, angličáky, stavebnice), ale ve výtvarné zkratce představují svět fantaskní, smyšlený. Sice se občas podobají automobilům, tankům, popelnicím nebo skutečným raketoplánům, ale vždycky v sobě mají nádech tajuplné bizarnosti.

Většina z nich navíc bliká, chrčí a bzučí, chodí, popojíždí, vyhýbá se překážkám, otáčí kokpitem, nasměrovává radary a vysílače a dokonce překonává gravitaci. Tedy za podmínky, že máte kompletní funkční kus, kde nechybějí žádná hejblátka, klíček k natažení, plochá baterie do ovládání a tak dále.

Osm vesmírných vozidel na fotografiích není vždy v nejlepším stavu, občas jim chybí nějaký ten radar nebo zadní světla, ale stejně to jsou parádní monstra.

První je plechový výrobek z československé IGRY, následuje převážně umělohmotný AX1 z východoněmeckého PIKA i s původní krabicí, pak tři výrobky sovětské provenience - jedno starší chodítko na klíček a dva lunochody na dálkové ovládání z 80. let, na závěr tři plechové skvosty maďarské provenience: natahovací raketa a dva kosmické auťáky na baterky.


Žádné komentáře:

Okomentovat