pondělí 18. března 2019

Meteorit


Jeden z nejznámějších souborů z lisovaného skla od Rudolfa Jurnikla (19282010) vyráběly sklárny Rudolfova Huť v Dubí u Teplic od roku 1964. Má lehce kónický tvar se zaoblenými hranami a kruhovou reliéfní strukturou uprostřed.

Pokud se nepletu, v průběhu dvou let vzniklo postupně šest tvarových typů: tři vázy, žardiniéra, svícen a popelník, jak bylo u stolních souborů obvyklé. Počet odstínů si ani netroufám odhadovat, jediné jisté je, že se české lisovačky nikdy nevyráběly v sytě červené barvě (na rozdíl třeba od polských, kde byla červená běžná  o odstínech polského lisovaného skla z hutě Ząbkowice se dočtete třeba tady). Nejbližší červené barvě byla rosalinová (starorůžová). Odstínů modrých, zelených, fialových, kouřových a medových najdete nepřeberně, liší se často sotva o půltón.

Doplňme, že jde o stále běžný a cenově dobře dostupný sběratelský artikl. A protože se pro něj nevžil žádný pracovní název, inspirujme se opět v Polsku, kde už léta sběratelé touží po souboru Asteroid, který se tam podle návrhu Jana Sylwestra Drosta vyráběl od roku 1975. Naši o deset let starší kultovku můžeme nazvat Meteorit. Pracovně, samozřejmě.

Jinak má svá modelová čísla:  13227/13 (malá široká váza), 13227/18 (velká široká váza), 13236 (žardiniéra), 13237/23 (vysoká váza) a tak. Ale kdo by si to pamatoval, že.


Žádné komentáře:

Okomentovat