čtvrtek 18. července 2019

Puntíkový Athos


Porcelánový servis Athos navrhl ve vývojovém závodě Lesov návrhář Ladislav Švarc (19332018) v roce 1967. Již o rok později jej do výroby zavedla zbrusu nová porcelánka v Klášterci nad Ohří.


Na svou dobu vysoce moderní továrna, postavená na zelené louce a fungující dodnes, umožňovala uskutečnit řadu technologických inovací při výrobě a dekorování porcelánu. U tvaru Athos byl poprvé použit nový způsob sítotiskového vícebarevného potisku. Čtvercový tvar některých částí servisu tomu byl také přizpůsoben a k plošnému ornamentálnímu dekorování přímo vybízel.

V krátké době let 19681972 se tak vyrojila dlouhá řada pozoruhodných dekorů sice s proměnlivou uměleckou úrovní, zato však nesmírně populárních u tuzemských zákazníků. Servis Athos se stal jedním z poznávacích znaků československých domácností 70. let minulého století.


Puntíkový dekor, který dnes představujeme, vznikl v šesti barevných variantách v rámci kolekce na první Mezinárodní veletrh spotřebního zboží, který se konal v Brně roku 1970.


Tolik tedy reprodukce dobových propagačních fotografií z časopisu Czechoslovak Glass Review. A na závěr pár snímků ze současnosti:


Žádné komentáře:

Okomentovat