sobota 2. května 2020

Lenka z Březové


Porcelánový servis Lenka patří k raným návrhům Jaroslava Ježka z roku 1957, z doby, kdy pracoval na souborech pro bruselskou výstavu (vystaven byl Asmanit a Elka, za kterou získal zlatou medaili).

Vyrábět se začal nejspíše až roku 1960 ve Stružné, poté i v Březové u Karlových Varů, takže jej lze zařadit až do vlny Ježkových servisů kolem roku 1961, kdy se z tvarosloví vytrácí organické a dynamické formy ve prospěch klidnější, uživatelsky přívětivější linie. Nejbližší Lence je soubor Brigita, který byl ale mnohem úspěšnější a vyráběl se řadu let. 

Lenky ze Stužné mívají přezlacený, nehezký dekor plný hvězdiček, banálních zlatotiskových kytiček a sytých barev (žlutá, kobalt), proto se jim většinou nevěnuje pozornost. Někdy vám je ale taky ukážu.

Zato Lenka z Březové je dnes poměrně vzácné zboží  co z ní však dělá unikát, je nádherný a v české produkci skutečně výjimečný světlemodrý dekor s motivem okolíku.

Fotografiím jsem se tentokrát snažil vtisknout sudkovský feeling. Jemnost výjimečně kvalitního porcelánu ale každou fotografovu ambici nakonec uklidní a ztiší...














4 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám servis Lenka z Březové (Pirken Hammer), rok výroby 1962. Kompletní. Dekor na požádání zašlu. Petr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, máte jej ještě? Určitě by mě dekor zajímal. Děkuji Aleš Bystrianský a.bystriansky@gmail.com

      Vymazat