sobota 20. června 2020

Na zájezd s Turistou


Tohle už je taky zapomenutá kapitola českého cestovního ruchu: organizované zájezdy po českých zemích s cestovní kanceláří Turista. Jednoduché letáky z letní sezóny roku 1960 lákají k návštěvě českých a moravských pamětihodností, ale také zvou na koupání či sběr lesních plodin s odborníkem. Zadní strana letáku byla vyhrazena podrobnějším informacím o zájezdu a tematické reklamě.

Cenově se zájezdy pohybovaly mezi 50 a 75 Kčs za den, třídenní zájezd do Ostravy a Beskyd už vyšel na 259,- i s cestou lehátkovým vozem, vstupným, stravováním od snídaně do večeře a noclehem v hotelu. Noční lehátkový vlak mezi Prahou a Ostravou tehdy jel 6 hodin a 38 minut.

Za koupáním jste se nejlevněji dostali z Prahy na Slapskou přehradu za 21,- Kčs, jednodenní bezpečné houbaření pod dohledem mykologa vyšlo na 19,- Kčs.

Ceny lákavé, ale zkusme to alespoň orientačně přepočíst na dnešní ceny: vzhledem k průměrné měsíční mzdě v roce 1960 (1303,- Kčs) a dnes (34 077,- Kč) by dnes stejné houbaření vyšlo na pětistovku, ale ten víkendový zájezd z Prahy do Ostravy už na 6 744,- Kč, za což už dneska pořídíte týdenní polopenzi v Chorvatsku...

Přesto Vás můžou tyhle staré nabídkové letáky inspirovat k letnímu toulání po vlastech českých.


Žádné komentáře:

Okomentovat