sobota 1. května 2021

Polský Krokus

Seznamte se s ikonou polského bruselu: porcelánový servis Krokus z roku 1960. Jeho autorem byl designér Wincenty Potacki (19042001), který pro známou porcelánku Ćmielów projektoval už v předválečných letech (od roku 1935) a za desítky let úspěšné spolupráce pro ni připravil desítky populárních vzorů jídelních a nápojových servisů. Jen v roce 1960 byly do výroby v Ćmielově zavedeny hned čtyři servisy podle jeho návrhu: kromě Krokusu také neméně ikonická Goplana, a k nim Lady a Ida – všechny jsou dnes velmi sběratelsky žádané. Brzy po nich následovaly neméně známé Potackého servisy London, June a Joanna.

Oproti našim umělcům a designérům spojeným s érou bruselu, kteří se vesměs všichni narodili ve 20. letech (se stými výročími narození se roztrhl pytel), je Potacki zástupcem starší generace, jež měla bohaté předválečné zkušenosti z výroby a zůstala aktivní i v době zestátněného průmyslu. Možná byste neřekli, že (na svou dobu) hravý a svěží fazón Krokusu a dalších zmíněných servisů navrhoval umělec před šedesátkou. Pro Ćmielów přitom pracoval až do roku 1991!

Na fotkách dnes představuji Krokus ve velmi decentní černobílé variantě s typickým polským proškrabovaným dekorem. Pokud už jste lehce znuděni světem českých servisů Jaroslava Ježka, možná vám přijde k chuti některý z hravých porcelánových servisů ze Ćmielova. Potackého návrhy si můžete prohlédnout třeba na webu muzea v Kielcích nebo aukčního domu Desa Unicum.


Žádné komentáře:

Okomentovat