pátek 15. června 2007

Sovětský brusel taky dobrý

Nejen ve střední a západní Evropě se na počátku 60. let prosadil styl u nás zvaný „brusel". Také v tehdejším Sovětském svazu najdeme vynikající příklady „bruselského designu". Ozdobný a figurální porcelán vyráběla například slavná leningradská porcelánka M. V. Lomonosova. V ní vznikl také návrh tohoto luxusního čajového servisu od výtvarníka E. M. Krimmera.

čajový servis prazdničnyj (sváteční), e. m. krimmer, dekorovaný porcelán, farforovyj zavod im. m. v. lomonosova, návrh 1961

Eduard Michajlovič Krimmer
(1900 - 1974)
Scénograf, kostýmní výtvarník, designér nábytku, malíř (jeho přítel a spolupracovník Kazimir Malevič o něm tvrdil, že má výjimečné, „cézannovské" vidění světa), knižní ilustrátor a grafik. Vystudoval divadelní výtvarnictví v Oděse. Jako výtvarník působil v mnoha časopisech, kde se s přátelil např. s Daniilem Charmsem a Kazimirem Malevičem. V letech 1950 - 1974 až do své smrti navrhoval porcelán pro Lomonosovskou porcelánku v tehdejším Leningradu. Kromě ozdobného porcelánu vytvořil několik desítek čajových a kávových servisů.

Žádné komentáře:

Okomentovat