pátek 8. června 2007

Značky porcelánu - Royal Dux

Jak dešifrovat změť čísel a značek na Vašem oblíbeném porcelánovém kousku?

A - nálepek z růžové porcelánové hmoty s vtištěnou značkou, používá se od roku 1951 (mezi léty 1912 - 1951 byl používán nálepek temně růžové a cihlové barvy)

B - razítko na glazuře, používá se současně s růžovým trojúhelníkem

C - znaménko o platnosti oficiální registrace ochranné známky - není součástí oficiální značky, ale používá se zejména od roku 2001

D - číslo modelu - podle něj lze určit autora i rok návrhu

E - pracovní číslo retušérky - osoby, která výrobek sestavuje z jednotlivých dílů

F - datace - přítisk velkého písmene zavedený v roce 2001 (A) a každý následující rok další písmeno abecedy. Písmeno E zde tedy označuje rok výroby 2005.

Nejpoužívanější značky porcelánky Royal Dux v letech 1951 - 2007. Druhou značkou zleva je zpravidla označován ozdobný a figurální porcelán v bruselském stylu.

U drobnějšího porcelánu se (často z důvodu nedostatku místa na základně nebo dně výrobku) nahrazuje razítko a růžový nálepek papírovou nálepkou. Ta však bývá postupem času mechanicky odstraněna (třeba mytím), což znesnadňuje identifikaci předmětu. Často se to stává například u plastik Hřebečků a Klisničky Jaroslava Ježka, které jsou značeny právě jen zlatou trojúhelníkovou nálepkou.

Někteří autoři (především Jitka Forejtová) své návrhy také signovali přímo v porcelánové hmotě, většinou u základny výrobku. Vlevo iniciály JF, vpravo podpis J.FOREJTOVÁ

Figurální a ozdobný porcelán se třídil do dvou jakostních tříd: I. jakost (označ. zlatou nálepkou) a II. jakost (označ. hnědou nálepkou). Kromě toho musela být II. jakostní třída nesmazatelně označena na některé vedlejší ploše (základna, dno výrobku) značkou II.

Některé výrobky (např. vázy) se vyráběly v několika velikostech. Číslo modelu tehdy zůstávalo stejné a bylo doplněno římskou číslicí. Vlevo číslo modelu 553 I. - nejmenší verze modelu, vpravo číslo modelu 553 III. - největší verze modelu.

Vpravo je dobře viditelná psaná číslice 10 - jde o pracovní označení malířky.

8 komentářů:

  1. Zdravím Martine, moje kocka cca z konce 60. let má, jak uvádíte pod glazurou číslo (modelu nebo serie?), dále růžovou "staniolovou" nálepku a modrý otisk ROYAL DUX MADE IN CZECHOSLOVAKIA.

    EK

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý deň, má chyba maľby na porceláne dáky význam? prípadne získava/ stráca hodnotu?

    OdpovědětVymazat
  3. Ako zistím približný rok výroby výrobku, dá sa to? Jedná sa o kus Chlapec s muchotrávkou, nesignované, len vyškrabané číslo 926, k tomu 4 a pod glazúrou namaľované rímske 5 (V).

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,
    nevím jestli ještě na tyto komentáře odpovídáte, pokud ano, budu rád.
    Prosím o info (rok výroby, apod.) ke krásné sošce tanečnice o výšce cca 30 cm, která je označená zeleným razítkem ROYAL DUX CZECHOSLOVAKIA, v blízkosti tohoto razítka je červená W (nebo 11), dále v glazuře číslem 152 u toho "ručně" římská II a pod tím číslo 1 (nebo I).
    Sošku jsem zdědil a rád bych se o ní něco dozvěděl.
    Předem moc děkuji
    Tomáš Fuk

    OdpovědětVymazat
  5. Dobré ráno. Mám krásnou porcelánovou figurku Pieta model 22264. V jakých letech byla vyrobena a v kolika exemplářích neví někdo?Byl bych vděčný za pomoc. andreaslubin@wp.pl

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý deň, číslo D je 928, čo to znamená? Aký je rok približne? Ďakujem!

    OdpovědětVymazat