sobota 23. března 2013

Milan Kundera typografický


Pokud taky milujete Kunderu, možná byste ho taky chtěli mít celého v prvním vydání. Možná i vy chcete vědět, jak vypadal Žert před tím, než jej proslavilo francouzské vydání z "revolučního" podzimu 1968, ještě před tím, než o něm francouzská kritika napsala: "Jestli čtete mnoho knih, ať je Žert první ze všech. Jestli nepřečtete letos než jednu knihu, prosím vás ze vší síly, ať je to Žert. Dopřejte si radost z jedné z těch vzácných knih, absolutně dokonalých, v nichž je vše."

Jaké byly Kunderovy knihy ze 60. let? Jak vypadaly? Byly "absolutně dokonalé"? Kdo na nich pracoval a kdo je četl před vámi?



Většinu textů Milana Kundery vydaných ještě v Československu v 60. letech graficky upravil Zdenek SeydlSměšnými láskami byla zahájeno vydávání jedné z nejpozoruhodnějších edic poválečné české prózy - edice Život kolem nás v Československém spisovateli, konkrétně tzv. malé řady. Další knihy z edice najdete ZDE a ZDE.



Směšné lásky - tři melancholické anekdoty, Praha 1963
Druhý sešit směšných lásek, Praha 1965
Třetí sešit směšných lásek, Praha 1968.
Obálka, vazba a typografická úprava Zdenek Seydl.



První souborné vydání Kunderových Směšných lásek v edici Žatva Československého spisovatele. Obálku a vazbu navrhl Miroslav Váša, kresba na obálce od Jiřího Trnky, typografie Oldřich Hlavsa. Praha 1970. Na dlouho poslední Kunderova kniha vydaná v Československu.


V Klubu přátel poezie Československého spisovatele vyšlo v roce 1961 druhé, opravené vydání Kunderova "hříchu z mládí" - básnické sbírky Poslední máj, jež je ódou na Julia Fučíka. Obálka, vazba a typografická úprava Zdenek Seydl.

Holoubku, krvi má, / ty neseď v ořeší!
Přes kouře válek leť! / Leť do dob zítřejších!
Tam není okovů, / žalářních němých zdí,
tam si tě děvčata / do dlaní posadí,
tam dávno zmizely / celnice, hranice,
k vesnické muzice / utekly polnice,
tam v hlavni starých děl / se ubytoval drozd,
tam všichni všude doma jsou / a nikdo není host,
i hvězdy touží tam / po slůvku srdečném
a skáčou z oblohy / na teplou lidskou zem,
tam i tma se dívá, / tam i skála zpívá,
tam dřevo javora / samo se rozhude,
holoubku, posle můj / tu zemi pozdravuj,
tu zemi překrásnou, kde Böhmů nebude!


V edici Dílna Československého spisovatele vycházely texty z oboru literární vědy a kritiky. Hned druhým svazkem přispěl i Kundera se svým brilantním rozborem prozaického díla Vladislava Vančury nazvaným Umění románu. Edici do jednotného hávu oblékl opět Zdenek Seydl. Vznikl tím jeden ze Seydlových nejlepších grafických počinů, zcela nadčasový a dodnes atraktivní, třebaže dvaapadesát let starý. Druhé vydání, Praha 1961.


První vydání Kunderova stěžejního románu Žert, podle Luise Aragona "jednoho z největších románů 20. století". Román vyšel jako 325. svazek edice Žatva v Československém spisovateli, v Praze roku 1967. Obálku a vazbu navrhl Václav Požárek. Román vyšel třicetitisícovém nákladu.

Druhé vydání v pětatřicetitisícovém nákladu vyšlo hned o rok později v edici Klíč (Knihovna lidové četby) opět v Československém spisovateli. Tentokrát v úpravě Zdenka Seydla, s použitím reprodukce obrazu Paula Kleea.

Třetí a poslední vydání Žertu vyšlo už v nákladu 52 tisíc výtisků opět v Československém spisovateli v roce 1969. Zdenek Seydl tu opět odvedl vynikající práci. Kreslené lineární typo, svěží doplňková fialová barva...

Už běžíte do nejbližšího antikvariátu?


13 komentářů:

  1. prosím vás ten druhý obrázok od vrchu je konkrétne z ktorej knihy?

    OdpovědětVymazat
  2. Jedná se o přebaly prvního a druhého sešitu Směšných lásek.

    OdpovědětVymazat
  3. a prosím tie rozhovory su v ktorej knihe?

    OdpovědětVymazat
  4. Rozhovor je uvnitř přebalu Druhého sešitu směšných lásek (1965).

    OdpovědětVymazat
  5. A další rozhovor je uvnitř přebalu Třetího sešitu (1968).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, je to jinak: rozhovory jsou uvnitř přebalu prvního a druhého sešitu. Ve třetím je pouze medailonek autora.

      Vymazat
  6. dobrý den, jak jsou ty rozhovory s kunderou obsáhlý prosím vás? dekuji.

    OdpovědětVymazat
  7. Naskenoval bych Vám ty rozhovory, ale bohužel jsou knížky zrovna na výstavě v Kielcích. Rozhovory jsou opravdu velmi kratičké, takže nevím, jestli by pro Vás měly nějakou výpovědní hodnotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a prosim vas mohli by jste mi je naskenovat, kdyz ty knihy budete mit k dizpozici?pomohlo by mi to.

      Vymazat
  8. Prosím Vás a mohli by jste mi je naskenovat? moc by mi to pomohlo.

    OdpovědětVymazat
  9. Jak říkám, knížky bohužel nemám k dispozici. Nejdříve v dubnu.

    OdpovědětVymazat
  10. dobrý den mohli by ste mi to prosim Vas naskenovat ak mate knihy k dizpozicii?

    OdpovědětVymazat