pondělí 5. srpna 2013

Růženín


Růžovobílý bělninový servis ze Spojkeru zatím nemá jasného autora. Připomíná však autorský rukopis Milana Chlíbce, který pro Spojker v Trnovanech u Teplic navrhoval od konce 50. let.

Ačkoli je servis druhé jakosti, zaslouží si naši pozornost především dynamickým ztvárněním funkčních prvků, zvláště uch. Přestože se jedná o kávový servis s klasicky vertikálně stavěným tubusovitým tělem konvice, "roztančené" ucho a nízko posazená výlevka svou šířkou přesahují výšku konvice a dávají celému servisu horizontální charakter, typický spíše pro čajové soupravy. Nápoj se nalévá jen do spodní, rozšířené části konvice, jinak by přes výlevku přetekl.

Vskutku zvláštní spojení principů výstavby čajové konvice s vertikálními prvky kávových souprav. To svědčí o autorově touze experimentovat a inovovat klasické tvary. Podobně experimentální je i Chlíbcův nejslavnější servis Leona.



2 komentáře:

  1. Díky za Vaše stránky! Nechápu, jak jsem na ně mohla narazit až dnes. Mám před sebou hodně nádherného čtení, zdá se. Díky! Miluju Brusel, miluju Libenskýho s Brychtovou a taky miluju Sutnara. Jsem na správném místě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky panu Brichtovi už známe autorky tohoto moka servisu z roku 1962: šálky Carmen Říhová, konvice, cukřenka a mléčenka Hana Mrázová.

    OdpovědětVymazat