neděle 18. ledna 2015

Obří číše, to byl šlágr.


Pokud ten příběh neznáte, nechte si ho dnes vyprávět. Tohle totiž nejsou obyčejné sklenice na alkohol, nýbrž legendární OBŘÍ ČÍŠE, které se poprvé představily ve francouzské restauraci při pavilonu Československa na EXPO 58 v Bruselu, a staly se na dlouhá léta šlágrem.

Jejich příběh nám tentokrát osobně povypráví pan Miroslav Hříbek, ředitel restaurace Praha v Bruselu. Mistře, máte slovo:

...To nejlepší však zpravidla přicházelo nakonec. Odborně se tomu říká digestiv a podává se po jídle. Dobré zažití! Na stolech se objevily sklenice neobvyklých tvarů, monstrózních rozměrů. Ještě prázdné vyvolávaly úsměvy, radost a upřímné veselí hostů. Překvapení vyvolalo potřebný psychický účinek. Dobrou náladu!

Obsluhující představuje moserovské obří číše, jež jsou rozestavěny tak, aby svým tvarem odpovídaly přibližně fyzickým proporcím hosta. 

"Toto je Štíhlá dáma (Slim Lady), tedy Vám, paní!"

"Toto je Dlouhán (Long Fellow), tedy Vám, mladíku!"

Muž s vážnou tváří, který se dosud nedostal do nálady, obdrží číši zvanou Dlouhá tvář (Long Face) a rázem ztratí svůj sucharský výraz. Před menšího usmívajícího se pána postavíme Měsíček (Moon Face). I když ještě v číších není nalito, nálada je na bodu varu. K staršímu obtloustlému muži nenápadně přisuneme číši zvanou Břicháč (Stout Gentleman) a jeho neméně korpulentní družka se nestačí divit, když se před ní objeví Tlustá Berta (Big Bertha).


Ve všeobecném veselí (nestalo se, že by byl kdokoli pohoršen tichou narážkou na zvýraznění jeho charakteristických proporcí) dochází někdy i k dalšímu překvapení. Obsluhující číšník na servírovací stolek položí skleněnou desku, roztančí jednotlivé obří číše a za údivu hostů do nich, dokud jsou v pohybu, nalévá digestiv, nejčastěji slivovici a borovičku. 

Ani tím však obřad nekončí. Hosté berou číše za tenké nožky do prstů a poučeni o způsobu přiťuknutí, vyluzují nejrůznější tóny (každá číše ve styku s druhou vydává jiný tón). Na zdraví!

Nelze se divit, že i u dalších stolů si hosté vyžadují obří číše.


Nám už zbývá jen dodat, že tato skleněná originalita získala příznivce v Moskvě, Paříži, Montrealu i Ósace. Byl dokonce založen "klub obřích číší" s mezinárodní účastí. Jednou z podmínek členství je schopnost budoucího člena roztančit číši a nalít do ní, když je v pohybu, nějaký božský nektar.

Jsem přesvědčen, že i slavný francouzský spisovatel Rabelais se svým Gargantuou a Pantagruelem by byli nadšeni originálním nápadem autora obřích číší Františka Chocholatého (dlouholetého ředitele reprezentační prodejny Bohemia Moser v Praze). Možná, že by dokázali odpovědět i na věčnou otázku, co bylo dříve - žízeň nebo pití!


Díky tomu, že národní podnik Karlovarské sklo uvedl u příležitosti stoletého jubilea svého založení v roce 1957 číše těchto tvarů na trh, mohli jsme je světu představit již v Bruselu a naši hosté mohli jako první prověřit jejich funkce pohybové, zvukové i společensko-psychologické. Moserovské obří číše se staly tedy zvláště úspěšným zdrojem dobré nálady.

(M. Hříbek: Hostili jsme svět, Merkur, Praha 1978, s. 84-85.)


Výběrová restaurace na bruselské výstavě. V pozadí na etažéru obří číše.


Herec Gérard Philipe popíjí z obří číše v restauraci Praha. Na stole kávový servis Praha od Marie Rychlíkové.

Žádné komentáře:

Okomentovat