sobota 7. února 2015

Šest německých Večerníčků


Večerníček Radka Pilaře letos slaví padesát let. Říká se, že jde o jednu z nejdéle používaných televizních znělek na světě. Pozoruhodnou znělku však měli už o dva roky dříve v západním Německu. Stejně jako náš Večerníček, i šest skřítků Mainzelů se na obrazovkách bez přestávky objevuje doposud.

Kreslené postavičky zvané Mainzelmännchen spatřily světlo světa spolu s druhým veřejnoprávním programem západoněmecké televize (ZDF) v roce 1963. Šest kreslených skřítků mělo za úkol oddělovat bloky reklam od vysílaného programu, byly tedy něčím na způsob reklamní znělky. Proto byly jejich spoty od počátku krátké; trvaly obvykle deset sekund, během nichž prožívaly jednoduchý, vypointovaný příběh, srovnatelný s komiksovým stripem. Jejich autorem byl výtvarník Wolf Gerlach (1928-2012), narozený v pomořanském městě Stolp (dnes polský Słupsk).

Postavičky, kterým se začalo říkat zkráceně Mainzels (od města Mohuč, v němž má televize ZDF sídlo), se staly populárními nejen v západním Německu, jejich sláva pronikla i za železnou oponu, do tehdejší NDR.

Na konci šedesátých let začaly kromě krátkých spotů (až 500 ročně, v současnosti jich existuje více než 50 000) vznikat i delší animované příběhy, zvané Kapriolen. Od roku 1967 byly filmy barevné. Protože se zpočátku nedali jednotliví skřítci navzájem rozeznat, pojmenoval je autor jednoduše podle písmen abecedy: Anton, Berti, Conni, Det, Edi a Fritzchen.

Gumové figurky se staly oblíbenými maskoty německých dětí po několik generací. Staly se také vyhledávaným sběratelským artiklem, srovnatelným s figurkami Walta Disneye nebo vajíčky Kinder. Jejich vzhled prošel postupem let několika změnami, ale na popularitě neztratily nic ani po více než padesáti letech. Příběhy skřítků Mainzelů vznikají dál.


Takhle vypadaly znělky v 60. letech:


V 70. letech už se objevují souvislejší příběhy. Občas v nich vystupují nejen kreslené, ale i gumové postavičky. Pro video klikněte sem.

Žádné komentáře:

Okomentovat