neděle 21. února 2016

Zpackaný lišák



Dvě drobné porcelánové plastiky s námětem lišky navrhl Jiří Černoch v roce 1964 pro porcelánku v Duchcově.

Ta první se vyráběla poměrně dlouho a v různých barevných variantách a typech dekorace. Psal jsem zde o ní už před osmi lety a mohli jste si ji prohlédnout na nedávno skončené výstavě. Zajímavé na ní bylo, že Černoch (nebo někdo z malířů či malířek porcelánu v Duchcově, skrytý pod číslem 15) na ní poprvé použil techniku kresby tušovým perem pod glazuru, kterou do té doby na svých figurkách používali výhradně polští tvůrci.

Ta druhá liška byla sice častěji publikována v dobovém tisku (viz např. Sklář a keramik, roč. 1966, Czechoslovak Glass Review 7/1967), v současnosti je však mnohem vzácnější. Důvodem, proč se jí tolik nevyrobilo, mohla být nezvládnutá technologie výroby. Vysvětlím to:

Když se podíváte na exemplář na fotografiích, možná Vám bude divné, že má liška tak tenké, srnčí nožky, které navíc nestojí na plošce, ale na hraně. Nevhodně subtilní nožky se totiž ještě před výpalem prohnuly pod tíhou porcelánové masy, kterou měly nést. A tak je tahle figurka vlastně zmetkem, který se z Duchcova nikdy neměl dostat. Anebo měl být alespoň označen viditelnou římskou II pro výrobky nižší kvality.


3 komentáře:

  1. Děkuji za zajímavé info! Neplánujete vydat nějakou publikaci o těchto figurkách? Na internetu v kom koluje docela zmatek, spousta lidí je označuje, že jsou z rukou J.Ježka. Já sám je sbírám a mám i pár čísel časopisu domov, kde se dají najít dobové fotky s popisky. Díky a rád poskytnu i své fotky nebo pár info. S pozdravem Adam Ježek ( jezek.adam@seznam.cz)

    OdpovědětVymazat
  2. Vysvětlení deformace je špatné. K prohnutí nohou došlo až při definitivním ostrém výpalu! Proto je také řádně označen, deformace se před výpalem v tomto případě vůbec neprojeví. V této podobě by určitě neměl být výrobek expedován. původ této figurky může být jako realizovaný prodej bazaru, nebo byl prostě ilegálně z fabriky vynešen. Zmetky tohoto typu se zpravidla již při třídění rozbíjely.

    OdpovědětVymazat