neděle 1. září 2019

Neony ve Švábsku


Esence Švábska: světelná reklama na umění na hrázděném domku.

Po loňském mapování neonů v Porýní se letos přesuneme trochu jižněji, do Švábska. Správně tedy Bádenska-Württemberska, ale kdo by si to pamatoval, že?

Jelikož je to země ještě modernější a ještě bohatší než Düsseldorf a jeho okolí, málokdy se tu najde něco skutečně původního. Většina světelných reklam už dávno funguje na LED-technologiích a to, co zůstalo z minulosti, je tak pečlivě opečováváno, že to vypadá jako nové. Výjimkou nejsou ani současné repliky. Těžko se tady hledá autentická zaprášená reklama s vybledlými písmeny a popraskanými trubicemi. A těžko se tu hledají obrázkové neony: vlastně jsem je našel jen u dvou kloboučnictví:


A tak se tentokrát budeme muset spokojit s čistou typografií. Začneme současnou interpretací meziválečné éry: nápis na modernistické Mittnachtbau z roku 1928 v centru Stuttgartu.


Stuttgart, to je dnes především poválečná výstavba. Vybombardované historické centrum bylo obnoveno zejména v 50. letech a pár světelných reklam z té doby tu stále najdeme. Dokonce i přímo na radnici (reklama na radniční sklípek - Ratskeller - nikoli deratizátora, jak by se mohlo zdát).


A teď tedy staré neony a kazetony náhodně nacházené na nejrůznějších místech v několika městech:


Některé už přišly o trubice, po jiných zbyl jen negativní otisk na fasádě:


Jako bonus jedna devadesátková nádhera:


A na závěr pár nových světelných reklam, umně využívajících retro estetiky:


Žádné komentáře:

Okomentovat