úterý 17. dubna 2007

Nalezen autor Tří hvězdářů

tři hvězdáři, bílý porcelán, karlovarský porcelán n. p., závod březová, návrh lýdia mészárosová-čepková, 1963 - 1964, foto meny
letí raketa, lýdia mészárosová-čepková, glazovaná šamotová červenice, výška 47 cm, 1960, repro tvar

Díky téměř detektivní práci se mi podařilo odhalit autorku porcelánové figurky nazývané Tři hvězdáři. Je jí slovenská výtvarnice a keramička Lýdia Mészárosová-Čepková. Prvovzorem byla její keramická plastika Letí raketa, která byla jednou z jejích absolventských prací v ateliéru keramiky prof. Otto Eckerta na UMPRUM v Praze v roce 1960. O tři roky později stejný motiv převedla do porcelánu v Karlovarské porcelánce v Březové.
Některé zdroje uvádějí, že se plastika nazývá Děti a vesmír a že ji vytvořila až v roce 1961 na počest prvního kosmonauta Jurije Gagarina.

kozoroh, porcelán, lýdia mészárosová-čepková, 1959, repro tvar
kočka a pávice, porcelán, lýdia mészárosová-čepková, 1959, repro tvar

Lýdia Mészárosová-Čepková se narodila 29. 1. 1936 v Rjachově (dnes Ukrajina), v letech 1951 - 1955 studovala v oddělení keramiky u prof. T. Luxe na Škole umeleckého priemyslu v Bratislavě, potom 1955 - 1961 na Vysoké škole uměleckoprůmyslové u prof. Otto Eckerta v Praze.
V letech 1963 - 1964 působila jako návrhářka v Národním podniku Karlovarský porcelán, závod Březová, kde vytvořila řadu porcelánových figurek. Později se vrátila na Slovensko, usadila se v Košicích a věnovala se autorské keramice. Zemřela 27. 11. 1999 v Košicích.
Její reliéfy a mozaiky zdobí stěny restaurace dolní stanice lanovky v Tatranské Lomnici, čekárnách železničních stanic Poprad-Tatry a Rožňava, budovy Vysoké školy veterinární v Košicích, kulturního domu v Trebišově, lázeňského domu Astória v Bardejovských Kúpelích a mnohých dalších.

Za poskytnutí informací děkuji paní Anně Šourkové.

Žádné komentáře:

Okomentovat