neděle 18. října 2009

Prolízačky

Časopis Dolce Vita 10/2009 publikoval článek o úspěšné záchraně interaktivní plastiky určené pro dětské hřiště v pražské Stromovce od sochaře Zdeňka Němečka z roku 1960.

Na oslavu záchrany tohoto skvostu uvádím několik fotografií podobných objektů z 60. let. Většina modelů byla navržena pro soutěž "Děti ve městě", uspořádanou v roce 1960. Její výsledky publikovaly časopisy Tvar a Domov.

Nevím, zda byly některé návrhy realizovány, několik plastik Olbrama Zoubka a Evy Kmentové stále ještě zdobí experimentální sídliště Invalidovna v Praze.

Zdeněk Němeček: Model funkční plastiky pro dětské hřiště, 1960

Jiří Novák: Funkční plastika pro dětské hřiště, 1960, zvláštní odměna v soutěži "Děti ve městě".

Josef Souček: Kolotoč, část funkční plastiky pro dětské hřiště, 1960, zvláštní odměna v soutěži "Děti ve městě".

Olbram Zoubek a Eva Kmentová: Funkční plastika pro dětské hřiště, experimentální sídliště Invalidovna, 1960

Neznámý autor: Plastický model pro dětské hřiště, 1960

Neznámý autor: Plastický model pro dětské hřiště, 1960

E. Rebmann: Laminátová plastika pro dětské hřiště, 1959-1960

Josef Souček: Model funkční plastiky pro dětské hřiště, 1960

Neznámý autor: Model funkční plastiky pro dětské hřiště, 1960

Viktor Fixl: Návrh víceúčelové stavebnice pro dětské hřiště, 1960

6 komentářů:

  1. Sputnik žije?? Kde? Dnes jsem se dozvěděla, že prolézačka, jediná, na kterou si z dětství pamatuji a kterou jsem navštěvovala i po letech se svou dcerou, ve Stromovce na svém místě dnes již není... To nechápu a jsem z toho velmi rozčarovaná... :( Proč?? Dávala radost mnoha dětěm a stejně tak i zmizelé bludiště... :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Puvodne se uvazovalo dokonce o jeji demolici (!), ale jisty sberatel umeni, pan Ruda (z kolonie Baba) se nad Sputnikem slitoval a odkoupil ho. Nyni odpociva na jeho zahrade (N 50° 06.899 E 014° 23.184).

      http://www.facebook.com/groups/110437775765/#8203;fb_noscript=1

      Vymazat
  2. Druhá fotka zdola je model dětské klouzačky od Evy Kmentové a Olbrama Zoubka pro PKOJF, 1960. Realizace vypadala dost jinak, viz foto na FB Vetřelci a volavky.

    OdpovědětVymazat
  3. Čtvrtá fotka shora naopak nemá s Evou Kmentovou a Olbramem Zoubkem nic společného. Na FB Vetřelci a volavky je aktuální fotka téhle prolézačky - a její autorství je rovněž chybně připsáno Evě Kmentové a Olbramu Zoubkovi.

    OdpovědětVymazat
  4. A pata fotka shora, Plasticky model pro detske hriste, je navrh Olbrama Zoubka pro detskou klouzacku do PKOJF, kterou pozdeji realizovali spolecne s Evou Kmentovou. (Potvrdil O.Z.)

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherné klouzačky a prolézačky, proti dnešním...
    Škoda sputniku ze Stromovky, prý byl pokoutně darován do soukromých rukou a vůbec není v havarijním stavu - naopak, kloužou se na něm na Babě děti z okolí o 106!!! Bohužel na soukromé zahradě... :( Kdopak to tak dobře zařídil???

    OdpovědětVymazat