neděle 16. ledna 2011

Poslední rozloučení

Nádraží v Katovicích, jedinečná a krásná brutalistní stavba-socha, už není. Zůstalo po ní zoufalé lednové prázdno a pocit nesmírné křivdy. A taky nedokončený proces zapsání mezi kulturní památky a namaštěné kapsy. Hořkost a bezmoc. Dá se pro barák plakat? Dá.



Poslední chvíle nafotili: Kotki. Dziękuję!

2 komentáře:

  1. Aby jim ruce upadly. V srpnu jsem už měl skoro koupenou jízdenku do Katovic, ale pak jsem to odložil. A oni teď takle. Kdepak, nejedu tam, když si nevážej takovýho dědictví. Takhle se přece postindustriální regiony chovat nemůžou!

    OdpovědětVymazat
  2. Ale můžou. Asi před dvěma roky se nějaká "taky redaktorka" v Tv pořadu o Ostravě - Porubě docela vážně ptala, kdy budou zbořeny ty stalinské baráky na Hlavní třídě a ty (asi komoušské) paneláky ze 60-tých let. Tu luznou děvu vůbec nezajímalo, že Poruba je daleko nejžádanější a nejkomfortnější ostravský obvod, plný zeleně a zajímavých staveb jak z doby "stalinského baroka", tak z éry bruselu". Každý se tlačí, aby tam bydlel, a Bakala na těch bytových domech, které koupil za hubičku, postavil své impérium. Naštěstí jemu nevadí, že mu domy postavili bolševici, a určitě si bude hledět hezké slepičky, co nosí zlatá vajíčka činží.

    OdpovědětVymazat