sobota 13. dubna 2013

Olomouc 1965


Jedna z prvních opravdu moderních zahradnických a krajinářských výstav se konala v Olomouci po tři srpnové týdny roku 1965. Zahrnovala nejen vystavení okrasných rostlin, ale i krajinářských kompozic, odpočinkových prostranství s fontánami a exteriérovou výstavou Sochařské bilance, jež spočívala v umístění výrazných sochařských děl poslední dekády (1955-1965) do prostředí olomouckých parků, zvláště čerstvě rekonstruovaných Bezručových sadů.

V Olomouci se sice zahradnické výstavy konaly už od roku 1958, ale areál výstaviště se skutečně probudil k životu až výstavou v roce 1965, kdy ji navštívilo půl milionu návštěvníků. Pro tuto výstavu byl mimo jiné zbudován umělý vodopád v Bezručových sadech a pověstná lávka spojující Smetanovy a Čechovy sady architektů Hynka a Hradila.

Teprve o rok později byly dokončeny úpravy Čechových sadů a postaven Pavilon A architekta Petra Braunera, jenž se stal srdcem květinových výstav, od roku 1966 nazývaných Flora Olomouc. Pavilon v současnosti prochází generální rekonstrukcí a dostavbou pod dohledem architekta Braunera. O přestavbě si přečtěte třeba zde. Z étosu olomouckých zlatých šedesátých už asi nic nezbude.


Využití stavebních prefabrikátů pro dětská hřiště a drobná architektonická zákoutí.


Atrium za hlavním pavilónem.


 Atrium, odpočinkové zátiší za hlavním pavilónem.


Instalace z cihelných a betonových tvárnic z podniku Prefa n.p. Olomouc.


 Exponáty výstavy Sochařská bilance.


Reprodukce z časopisu Domov, 1/1966.

4 komentáře:

  1. Jejda, tolik funkční krásy najednou !
    Zahrady národů- jednoduchá nádhera, na kterou nelze zapomenout !
    Jaromila

    OdpovědětVymazat
  2. Musím s lítostí říct, že to bylo tisíckrát lepší než dnes!

    OdpovědětVymazat
  3. Jako dítě pamatuji olomoucké parky let 70, kdy byly na mnohem lepší úrovni, než dnes. nevím, proč zmizely všechny ty fontánky, expozice s proudící vodu a hlavně umělý vodpodád ve Výpadě (Bezručových sadech). A tech keramických průlezek... Pro děti 100x lepší než dnešní sterilní parky s podivnými hřišti a takřka bez vody :-(
    Marek

    OdpovědětVymazat
  4. Milenci od Alexnadra Trizuljaka, jedni sú aj v Piešťanoch. Ostali tam osadení alebo boli iba súčasťou krátkodobejšej expozície??

    OdpovědětVymazat