čtvrtek 8. ledna 2015

Havířovští zloduši



Občas mě napadne - jak moc asi musejí občané a radní Havířova nenávidět svoje město, když se s takovou vehemencí snaží zbavit všeho, co připomíná doby minulé. Nekonečný zápas o nádraží je sice úspěšně dobojován, ale budova chátrá dál a asi ještě dlouho bude. Zloduši remizovali, ale s každou další zimou získávají navrch.

Ješitní zloduši vybili svou zlost aspoň na Směrníku Václava Uruby. Nebylo to ale ono (Směrník stále existuje, jen musel potupně opustit město), a tak potichounku provedli bouračku na druhé straně Havířova. Padlo autobusové nádraží. Stejný architekt - Josef Hrejsemnou - stejně kvalitní barák, nesnesitelná lehkost bourání. Nahradila ho levná karikatura, zbytečná, bezmezná ohavnost.

Odškrtáváme: Obchodní dům Budoucnost od Igora Svobody a Evy Šamánkové (1968-1973) přeplášťován, víceúčelová hala od Josefa Hrejsemnou (1965-1969) přetřena nažluto a ofáborkována reklamními plachtami. Neony - rozbité a zničené, sochařská výzdoba ulic zlikvidovaná. Jen k té památkově chráněné sorele se musejí chovat slušně. Bývalo to krásné město, než ho do spárů dostali zloduši.


2 komentáře:

  1. Krásně depresivní příspěvek. Spousta skvostů, je jich škoda. Jen se bojím, jestli tahle praxe není běžná i jinde:-(.

    OdpovědětVymazat
  2. Bývalo to krásné město - Havířov v květech a tak ... Ale to všechno postavili zlí komunisti, tak je potřeba město zničit stejně, jako se ničí celá republika. Nedávno se nejmenovaná veřejnoprávní redaktorka velice divila, proč už dávno v Ostravě nezbourali Porubu, evidentní to příklad ohavné sorely.
    No to by ji asi hodný pan Bakala hnal!

    OdpovědětVymazat