středa 1. července 2015

Bratislavská tržnica


Nevím, zda bude mít milé čtenářstvo pochopení i pro tuto stavbu, neboť s bruselem má pramálo společného a byla dokončena až v roce 1981. Přesto doufám, že si vás získá její high-tech / pozdně-brutalistní / postmoderní look (nehodící se škrtněte), jako si získal mě. Seznamte se tedy s bratislavskou odpovědí na Centre Pompidou!

O existenci této stavby jsem se dozvěděl náhodou, neboť v ní nedávno Kateřina Šedá uspořádala jednu ze svých uměleckých akcí, nazvanou Tržnica Bojárt. Inspirována známou televizní soutěží navrhla podobnou soutěž v objektu tržnice - indíciemi byly charakteristické prvky tržnice, ať už šlo o inventář, zboží nebo osobní věci prodejců. Mezi otázkami k vyřešení byly mj. co můžete koupit v obchodě, kde mají hodiny s duhou (knedlík), který z prstenů na ruce majitelky vinárny je z její první svatby (nejtenší) nebo jaký titul má pan Dušan Hruška, vedoucí rybárny (Ing.).

Bohužel jsem se o tomto báječném projektu dozvěděl příliš pozdě, tak jsem při své návštěvě tržnice mohl jen okounět, aniž bych měl šanci na výhru. Pokud se však na tržnici vypravíte, budete moci ochutnat vynikající bratislavské rožky s mákem a ořechy, nakoupit mramorované fazolové lusky, domácí křenové a paprikové pasty, čerstvou bryndzu, kyselé zelí rovnou ze sudu, kvašáky a mnoho dalších lahůdek. Skutečně to tu žije!

Architektem tržnice je Ivan Matušík (*1930), autor činný už od 60. let, kdy v Bratislavě navrhl oceňované objekty, jako obchodní středisko Slimák, obchodní dům Prior, hotel Kyjev a další stavby. V roce 1969 za ně získal cenu Dušana Jurkoviče.

Novou tržnici projektoval jako betonovou stavbu se skleněným pláštěm, s charakteristickou přiznanou klimatizací viditelnou vně i uvnitř stavby. Ke klidným zemitým barvám a přírodním materiálům (objevuje se tu kromě pohledového betonu i mořené dřevo a keramické obklady stěn i podlah) přidal několik výrazných barevných akcentů v teplých tónech - prodejní pulty v zářivě žluté, klimatizační potrubí v oranžové a prvky pláště v červené barvě.

Dělení na zóny podle druhu zboží dodnes zůstalo zachováno - maso a mléčné výrobky po vnějším obvodu na chráněné severní straně, na jižní straně potřeby pro domácnost, uvnitř v přízemí zelenina a květiny, v prvním poschodí služby a drobní řemeslníci. Plus bufet, vinárna, restaurace...

Až budete příště v Bratislavě, nezapomeňte se tu zastavit.


Žádné komentáře:

Okomentovat