pondělí 6. února 2017

Žába


Žába patří mezi neznámější návrhy Hanny Orthwein (1916-1968), které vznikly během jejího desetiletého působení ve varšavském Ústavu průmyslového návrhářství (Instytut Wzornictwa Przemysłowego). V letech 1956-1966 v něm navrhla více než třicet figurek určených k výrobě v polských porcelánkách.

Žába se vyráběla ve třech velikostech nejprve v dolnoslezském Wałbrzychu (pouhých 30 km na sever od Broumova), později také v porcelánce Ćmielów na východě Polska. Obvykle bývá zdobena různými odstíny zeleného tónování a černou podglazurní tušovou kresbou, která patří mezi polská specifika.

A pozor, rok návrhu - 1957! Polský "new look" (tak mu v Polsku říkají) byl tehdy už v plném proudu, zatímco Jaroslav Ježek teprve chystal prvních pět figurek pro EXPO 58.




Značení je vcelku nevýrazné, takže může snadno dojít k záměně porcelánek: manufaktury Ćmielów a Chodzieź měly totiž v letech 1964-1980 velmi podobnou značku - písmeno Ć (C) v trojúhelníku, pod ním nápis ĆMIELÓW nebo CHODZIEŹ a na dalším řádku MADE IN POLAND. Protože měly obě porcelánky velmi podobný sortiment výrobků, včetně figurek, je občas potřeba hledat v knihách. Doporučuji zejména knihu Polski New Look od Barbary Banaś. Vlevo tušová značka dekoratéra.


Žádné komentáře:

Okomentovat