neděle 18. listopadu 2018

Bukač


Bukače navrhl Jiří Černoch na přelomu let 1959 a 1960 jako jednu z největších porcelánových plastik, které Karlovarský porcelán, n.p., zavedl do výroby ve svém závodě v Duchcově. Na výšku měří úctyhodných 46 cm a i přes svou objemnost vůbec nepůsobí těžkopádně. Možná proto byl Bukač zařazen také do československé expozice na XII. Trienále v Miláně v roce 1960. V expozici se objevil dokonce dvakrát.

Jiří Černoch se tématu vodního ptactva věnoval zejména na přelomu 50. a 60. let, kdy působil jako návrhář figurálního porcelánu v porcelánce v Duchcově. Kromě bukače navrhl i dva další vodní ptáky, o nichž už jsem tu psal, a mezi nimiž si velkou popularitu získala zejména plastika potápky roháče, dodnes poměrně běžně k dostání.

Kolekci doplňuje nástěnná porcelánová plastika, znázorňující zřejmě taky bukače nebo bukáčka, často zdobená perokresbou, a také jedna z nejmenších duchcovských plastik začátku 60. let, vodní pták. Oba si můžete prohlédnout na webu Prague Art & Design.

Pozůstalost Jiřího Černocha se naštěstí zčásti dostala také do Moravské galerie v Brně, kde si díky tomu můžeme prohlédnout jak sádrový model bukače, tak jednu z prvních porcelánových realizací signovanou autorem.


Žádné komentáře:

Okomentovat