středa 9. ledna 2019

Bělninová elegance II.


Před pár lety jsem tu uvedl jeden pozoruhodný servis ze znojemského Spojkeru s jednoduchým žlutým abstraktním dekorem a velmi elegantními tvary, značený číslem 63. Dosud jsem sice jeho návrháře nezjistil, mezitím se mi však do rukou dostal obdobný servis, snad předcházející tomu žlutému (s číslem 58).

Tento je spíše čajový (má širší a nižší šálky) a kromě barevných akcentů odstínu lila využívá i lineárního zlacení a kontrastní černé glazury na některých plochách. Krása!

Oba servisy mají některé prvky společné: tělo konvice, misku na čajové pečivo, některá radikálně plochá víčka, ovšem jiné prvky jako by závisely spíš na libovůli modeléra nebo dokonce řadového zaměstnance keramického závodu. Dobře je to vidět třeba na odlišném, nepříliš zdařilém tvarování oušek a úchytek. Válcovitá cukřenka ve výsledku vypadá spíše jako omyl, než jako radikální tvarové řešení. To se týká i kvality zpracování, od různých nerovností a nečistot v hlíně až po dodatečně "flikovanou" glazuru; to se ovšem projeví, až když držíte servis v ruce.

Kdo ví, jestli nakonec tyhle servisy nebyly jen nějaký dílenský melouch.

Čajový servis, vyrobil SPOJKER, n.p., závod Znojmo, Československo, 60. léta.

1 komentář: