pondělí 6. července 2020

Knoflíčkové pohádky Květy Pacovské


Takhle knížka je poklad. Parádní nonsensové pohádky od Carla Sandburga (originál z roku 1922 přeložil Jan Válek) doprovodila šedesáti šesti ilustracemi Květa Pacovská v grafické úpravě jejího životního partnera Milana Grygara

Jména Pacovská-Grygar jsou zárukou té nejvyšší kvality a je tomu tak i u jedné z jejich prvních knížek. Vyšla v roce 1965 ve Státním nakladatelství dětské knihy v nákladu 15 000 výtisků a o sedm let se dočkala druhého vydání (dalších 12 000). 

Jestli na tenhle poklad někde v antikvariátu narazíte, neváhejte. Může to být první velký krok k poznání díla nositelky Andersenovy ceny (1992) a letošní Czech Grand Design za celoživotní dílo v oboru ilustrace a knižního designu.

A mimochodem, třetího vydání se Sandburgovy Rootabaga Stories dočkaly v roce 1988 a ilustroval je nikdo menší než František Skála. Po tom se v anťáku samozřejmě taky poohlídněte.


1 komentář:

  1. Jako dítě jsem dostala k vánocům. Moc mě tehdy neoslovila, ani pohádkami, ani ilustracemi. A skončila někde v propadlišti mých dějin.

    OdpovědětVymazat