sobota 7. ledna 2023

Větvičky Václava Hanuše

 
Václav Hanuš (19242009) těmhle vázám přezdíval větvičky. Dle jeho vlastních slov vznikly tyto lisofoukané tvary proto, aby se ve sklárnách v Desné (Jablonecké sklárny, n. p.) zužitkovala přechodná skleněná hmota nestálé barevnosti a v členitém tvaru napodobujícím kůru stromu se skryly případné kazy a nedokonalosti.
 
Váza si od svého návrhu roku 1966 získala značnou popularitu a vyráběla se řadu let. Vzhledem k téměř nekonečnému množství odstínů ve třech velikostních variantách (na fotkách je střední velikost o výšce 18 cm, větší měří 30 cm, menší 15 cm) je taky oblíbená mezi sběrateli. V roce 2017 dokonce Preciosa vyrobila její limitovanou reedici pomocí originálních dobových forem. Původní vázy se však dají i dnes pořídit mnohem levněji.

Mezi sběrateli se jim říká taky sukáč a Poláci jí říkají pieniek (kmínek). Velmi dobře ji znají i proto, že se velmi podobné vyráběly také tam. Ovšem podobné v 70. letech vyráběla také německá firma Ingrid Glass a bezpochyby i řada dalších výrobců. Kvalitou zpracování se však větvičky z Desné řadí k nejlepším.

2 komentáře:

  1. Moc hezké. Děkuji Káťa

    OdpovědětVymazat
  2. Tego wazonu NIE zaprojektowała Eryka Trzewik - Drost. Pani Eryka pracowała w hucie w Ząbkowicach, ale Będzińskich, znajdujących się w Dąbrowie Górniczej, NIE w Ząbkowicach Śląskich. To całkiem inne miasto.

    OdpovědětVymazat