neděle 14. prosince 2014

Bizoni


V roce 1965 navrhl Miloslav Smutný pro podnik Keramia Znojmo tuto keramickou figuru Bizona. Patří k jeho největším sériově vyráběným sochám.

Zdá se, že se Smutný zpracováním "býčího" tématu chtěl vypořádat s úspěšnými návrhy svých souputníků, kteří pár let před ním vytvořili podobně robustní, a přitom dynamicky vyhlížející sochy: nejdříve Bohumil Dobiáš v neglazované šamotové červenici - viz Býk (1962), a vzápětí i Jaroslav Ježek v porcelánu - viz Velký býk (1963).

Smutný na oba kolegy navázal v řešení zadní části figury - zadní nohy s jemnou kličkou ocasu jsou u všech tří figur prakticky totožné. Přední část s hlavou je však výrazně masivnější, jako by autor chtěl zdůraznit mohutnost, stabilitu, ale i určitou těžkopádnost zvířete.

Autorovým osobním přínosem bylo kreativní využití možností glazur a nepravidelné až náhodné dekorování solemi (známé např. od Otty Eckerta), díky němuž se podařilo vytvořit zdání skutečné zvířecí srsti. Navíc je díky různým efektům v glazuře každá figurka trochu jiná.


Žádné komentáře:

Okomentovat