pátek 26. prosince 2014

Neznámá juvenilie Jana Kaplického


V roce 1962 vyšel v časopise Domov dvoustránkový článek o jedné z prvních realizací Jana Kaplického. Architektovi bylo v té době 25 let a studoval na VŠUP v ateliéru architekta Pavla Smetany (mimochodem - Smetana patřil do týmu architektů realizujících československý výstavní pavilon na EXPO 58 v Bruselu). V době vydání článku, 1. února 1962, zemřel architektův otec Josef Kaplický, další z protagonistů bruselského úspěchu.

Jan Kaplický ve svém návrhu zpracoval interiér půdní vestavby v blíže neurčeném historickém domě na Malé Straně v Praze. Malý byt pojal jako obytný prostor bez zbytečných dveří. Uprostřed se nachází instalační jádro (koupelna, záchod, kuchyňská linka), jehož blok měl sytě modrou barvu. Ostatní stěny byly bílé. Ložnicová část, kuchyňský, jídelní a obytný kout se volně prolínaly a byly vybaveny jen nezbytně nutným, odlehčeným nábytkem. Parketovou podlahu pokryl bílými a šedými koberci s vysokým vlasem. Svítilo se volně visícími žárovkami a variabilními fotografickými reflektory.



Obytná část. Křesla, známá jako "Butterfly chair", navrhl v roce 1940 argentinský designér J. F. Hardoy. Sklidila takový úspěch, že se jejich imitace vyráběly po celém světě, včetně Československa.


Kuchyňský kout s mixérem Pragomix Speciál (design Stanislav Lachman, 1955).


Ukázka respektování historické konstrukce krovu.


Pohled z obytné části ke vstupním dveřím.


Lůžko, za nímž je úložný a šatní prostor krytý textilním závěsem.


Pohled z obytné části na jídelní kout. Na modré zdi obraz Emila Filly.


Článek vyšel v časopise Domov 1/1962.


Žádné komentáře:

Okomentovat