neděle 24. září 2017

Polské FDC


Kdo se chce jen kochat, nechť se kochá, polské poštovní obálky z druhé půlky 50. let mají své kouzlo. Srovnáme-li je s československými, ukazuje se, že zatímco u nás ještě filatelie tkvěla hluboko v socialistickém realismu (v lepším případě v realismu á la Max Švabinský), v Polsku už se směle prosazovaly zářivé barvy a dynamické křivky typické pro bruselský styl.

No a kdo se nechce jen kochat, může se ponořit do filatelistického světa za zrcadlem:

Polské obálky prvního dne (známé pod mezinárodní zkratkou FDC - First Day Cover) se v Polsku vydávaly od roku 1950, nejprve jen jako obyčejné obálky s nalepenou známkou a razítkem z prvního dne její platnosti. Od roku 1954 už získaly podobu, jakou známe i dnes: kromě známky se vlevo na obálce objevil tematicky laděný grafický či obrazový motiv, přibylo také speciální razítko.

V letech 1950-1956 se v Polsku používalo univerzální razítko pro FDC ve tvaru šestiúhelníku, s trojjazyčným nápisem, jako vidíme níže na obálce k Mezinárodnímu dni muzeí z roku 1956:


V letech 1954-1957 se používalo také razítko s motivem poštovního kurýra na koni a nápisem PIERWSZY DZIEŃ, jako vidíme na druhé obálce níže:


Teprve od roku 1957 se obálky označovaly také polským nápisem "PIERWSZY DZIEŃ OBIEGU - F. D. C.", někdy i anglickým "FIRST DAY OF ISSUE".


A mimochodem - pokud obálka prvního dne prošla i běžnou poštou, má prý vyšší sběratelskou hodnotu. Proto si často sběratelé obálky prvního dne posílali navzájem, a to i mezinárodně. V tom případě však bylo nutné dolepit ještě pár známek na druhou stranu obálky.

Takto se do Československa dostalo také dvacet polských FDC, které dnes představuji.


Žádné komentáře:

Okomentovat